Roeselaarse Carmen Matthijs wordt eerste vrouwelijke stafhouder van West-Vlaamse advocaten

Met een resolute meerderheid werd Carmen Matthijs op 24 juni 2022 verkozen tot nieuwe stafhouder van de balie West-Vlaanderen. Het is de eerste vrouwelijke stafhouder sinds de eenmaking in 2018 van de balie in West-Vlaanderen, die voorheen opgedeeld was in de balies Brugge, Ieper, Kortrijk en Veurne.  

Een stafhouder staat aan het hoofd van een Orde van advocaten, ziet toe op de naleving van de deontologische verplichtingen van advocaten en is de vertegenwoordiger van de balie bij contacten met andere spelers zoals de magistratuur, andere balies, of de overkoepelende Orde van Vlaamse Balies.

Carmen Matthijs werd advocaat in 1987 en heeft sinds 1997 haar kantoor in Wevelgem-Gullegem, Lysias Advocaten en Bemiddelaars. Ze is naast advocaat, ook erkend bemiddelaar en doceert en publiceert hierover.

Voor het stafhouderschap is ze helemaal klaar: “Ik werd goed voorbereid door mijn voorganger Rik Crivits, die mij tijdens mijn vicestafhouderschap de voorbije twee jaar al  betrok bij het takenpakket van de stafhouder. Ik wil verder sterk inzetten op de professionalisering, digitalisering en optimalisering van de baliewerking. Het tandemverhaal dat Rik bij zijn aantreden geïntroduceerd heeft, wil ik op mijn beurt met de nieuwe vicestafhouder Alain Vanryckeghem aanhouden, zodat er een goede continuïteit is. Dat zorgt ervoor dat verbeteringen en projecten beter kunnen worden verwezenlijkt”.

De verkozen stafhouder benadrukt dat advocaten een integere groep professionelen zijn die gerechtigheid in het belang van de cliënten hoog in het vaandel dragen. “Het zijn maar al te vaak de extremen die de pers halen en de publieke opinie een vertekend beeld geven van het belang van ons beroep. Positieve rolmodellen verdienen het om regelmatiger voor het voetlicht gebracht te worden”, aldus nog de nieuwe stafhouder.

 

Blijf op de hoogte