Steunpuntbewindvoering.be breidt uit

Het steunpunt bewindvoeringen dat vorig jaar in januari gelanceerd werd in West-Vlaanderen, blikt terug op een succesvol eerste werkingsjaar, en breidt uit naar Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Leuven.

Het steunpunt is een multidisciplinair aanspreekpunt voor vragen, klachten en suggesties over bewind, ontstaan uit een informele samenwerking tussen de vredegerechten, de zorgsector en balie in West-Vlaanderen. 

Na een eerste werkingsjaar blijkt dat de site al vlot gevonden wordt, en blijkt ook dat er uit diverse hoeken - gaande van burgers, familiale en professionele bewindvoerders, zorginstellingen, gemeentebesturen tot zelfs vredegerechten zelf - vragen, opmerkingen en suggesties worden ingestuurd.

In vele gevallen kon er onmiddellijk accuraat geantwoord worden door het secretariaat van het steunpunt, complexere vragen worden behandeld door een multidisciplinair samengestelde commissie. Sommige opmerkingen hebben geresulteerd in zeer concrete aanbevelingen voor divers spelers.

U leest er alles over in het bevattelijke jaarverslag.

Dankzij de laagdrempelige toegang en centralisatie van opmerkingen bij het steunpunt, kunnen dus daadwerkelijke verbeteringen op het terrein gerealiseerd worden, en West-Vlaanderen is hierbij een ware pionier geweest.

Het steunpunt wordt nu ook uitgebreid naar andere arrondissementen: voortaan kunnen ook mensen uit Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Leuven terecht op dezelfde website. Door een groter werkingsgebied te hebben belooft de input, en dus ook return, nog groter te zijn.

Minister van justitie Vincent Van Quickenborne belooft verdere steun voor de website en uitbreiding, nu dit volledig past in de visie om justitie menselijk, sneller en straffer te maken. Op 31 januari 2023 werd de uitbreiding naar de andere arrondissementen feestelijk opgestart door een gezamenlijke druk op de knop.

 

(FVI)

Blijf op de hoogte